Pe perioada duratei de exploatare a unei cladiri se consuma diverse forme de energie pentru a asigura: incalzirea pe timpul iernii, racirea pe timpul verii (aer conditionat, climatizare), iluminatul, ventilarea artificiala, functionarea diverselor aparate.
In imaginea de mai jos, sunt aratate ponderile acestor consumuri pentru o cladire rezidentiala situata in Romania.

Consumul de energie pentru încalzire este cel mai important din punct de vedere cantitativ si, in conditiile de alimentare cu caldura cele mai utilizate in Romania, cel mai poluant.
Din acest motiv, reducerea consumului de energie pentru încalzire este cea mai eficienta actiune care poate fi intreprinsa într-o cladire in scopul diminuarii cheltuielilor cu energia. La fel, pentru reducerea impactului asupra mediului, una dintre primele etape care trebuia avute in vedere este cea de minimizare a consumului de energie pentru incalzire.
Atunci cand se folosesc forme de energie diferite (de exemplu electricitate si gaz) fiecare dintre cantitatile respective trebuie convertite in consum de energie primara, marime care tine cont de randamentele de producere, transport, distributie.
Reducerea cea mai eficienta a consumului total de energie este realizata prin respectarea principiului Trias Energetica. Acest principiu arata cum trebuie prioritizate actiunile de eficientizare:
- mai întâi trebuie redus consumurile de energie;
- apoi, trebuie asigurate cantitatile de energie necesare pe cât posibil (si în conditii de eficienta financiara) din surse regenerabile
- la urma se completeaza necesarul de energie ramas din sursele fosile cele mai putin poluante (de exemplu, prin cogenerare)
In acest fel se realizeaza si o dimensionare corecta a surselor de energie necesare