Izolare fonică - confort și eficiență

Trăim într-o lume zgomotoasă

În permanență suntem expuși la zgomot, fără voia noastră. ISOVER ajută la crearea unui mediu în care traiul nostru zilnic să fie ferit de zgomot. Zgomotul generat de surse exterioare (trafic aerian și terestru, lătratul câinilor, vocile vecinilor) afectează auzul și ne invadează locuințele. Zgomotul de la locul de muncă (mașini, telefoane, sisteme de ventilație, vorbire) ne distrag de la muncă și ne fac mai puțin productivi.

 

Problema zgomotelor într-un mediu gata construit

Zgomotele generate în interiorul locuinței (aparate electrice, mersul) împiedică transformarea casei noastre într-un refugiu de relaxare și liniște. Zgomotul poate reduce inteligibilitatea comunicației verbale. Poate deveni periculos pentru cei care se plimbă, sau conduc mașina pe străzile cu trafic intens. Expunerea la nivele de zgomot mari poate cauza pierderi permanente ale auzului. Zgomotul în timpul orelor de curs poate împiedica procesul de învățare și reduce calitatea procesului de educație.

Ce este sunetul?

Sunetul este o formă de energie provocată de mișcarea vibratorie a unui mediu și perceput cu ajutorul auzului. Sunetul reprezintă percepția unei vibrații care stimulează urechea. Cum percepem sunetul?

Sunetul la anumite frecvențe este perceput mai puternic de către urechea umană decât sunete de alte frecvențe chiar și atunci când au aceeași valoare în dB. Aceasta demonstrează două lucruri interesante despre felul în care percepem sunetele.

1. Cu cât frecvența este mai joasă, cu atât este mai puțin sensibilă urechea umană, în special pentru sunete de frecvență sub 100 Hz;

2. Urechea umană este cea mai sensibilă pentru frecvențe cuprinse între 1000 și 4000 Hz.

Alte proprietăți ale sunetului

Modul în care sunetul variază într-o perioadă de timp poate fi un factor important în controlul zgomotelor. Această variație poate lua una din următoarele forme:

Sunet stabil variază puțin sau aproape deloc, exemplu cel produs de un ventilator. Putem deveni atât de obișnuiți cu acest tip de sunet încât aproape că încetăm să îl mai auzim după o perioadă de timp, asta în cazul în care nu este foarte puternic.

Sunet intermitent apare mai mult la întâmplare într-o periodă de timp, ca și zborul unui avion de mică altitudine. Sunetele intermitente pot fi mai deranjante decât cele stabile pentru că întrerup periodic momente de liniște.

Sunet de tip impuls ca și focurile de armă, ce apar pe neașteptat și de obicei îngrozind pe cel pe care le percepe involuntar. Dacă sunt puternice acestea pot duce la pierderea auzului.

 Zgomotul este un sunet nedorit.

Image
zgomot_3

Soluții

Nu trebuie să îndurăm oboseala și confuziile generate de către zgomotele nedorite. Există soluții practice pentru aproape toate problemele legate de zgomote.

Dacă dorești să găsești anumite soluții pentru diminuarea zgomotelor trebuie să:

Înțelegi noțiunile fundamentale ale acusticii, modalitatea de producere, propagare și control al zgomotelor (nedorite). Învață aceste fundamente legate de zgomote din trei puncte de vedere și anume: sursa zgomotului, drumul pe care îl urmează și punctul de recepție.

Descoperă cum să aplici, atât în noile construcții, cât și în cele aflate în renovare, sistemele și produsele de control al zgomotelor. Învață cum se utilizează vata minerală de sticlă și cum poate ea contribui la izolarea fonică pentru a oferi un mediu sănătos și productiv.

Website-ul ISOVER a fost proiectat pentru arhitecți și ingineri, contractori, proprietari de imobile și pentru cei interesați de problemele legate de zgomot. Include informații privind soluționarea problemelor ce apar din cauza zgomotelor nedorite, utilizând sistemele de izolare fonică ISOVER.

Produsele ISOVER din vată minerală oferă soluții de izolare cu vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică – soluția cea mai sigură și fără costuri mari care să ofere o izolare fonică excelentă.

Trei moduri de control al zgomotelor

Există trei moduri specifice pentru reducerea zgomotelor, la sursa lor, la locația celui care le percepe sau de-a lungul căii pe care acestea se propagă:

1. Înlocuirea sursei cu una mai silențioasă;

2. Blocarea transmisiei undelor sonore cu o izolare fonică potrivită ca de exemplu umplerea părții interioare a pereților cu vată minerală de sticlă;

3. Absorbția undelor sonore cu un material poros ca și vata minerală de sticlă.

Principii ale controlului zgomotelor

Sunetele se propagă între sursă și receptor pe o anumită cale. De aceea controlul zgomotelor implică trei etape: tratare acustică a sursei, a căii de propagare a zgomotelor, respectiv a recepției, adică zona în care se află cel afectat de către zgomot.

O soluție pentru o situație specifică de control al zgomotelor presupune de cele mai multe ori luare în considerare una, două sau chiar toate cele trei aspecte amintite mai sus. Totuși, cel mai bine este să se înceapă tratamentul acustic de la sursă. Aici se obțin cele mai eficiente și ușor realizabile soluții, cu un cost scăzut.

  Metode temporare de control a zgomotelor

  Protecția directă a urechii (dopuri pentru ureche) este folosită în special pentru protejarea muncitorilor când alte metode de control a zgomotelor aplicate la sursă și de-a lungul căii de propagare nu sunt posibile. Însă aceste măsuri sunt considerate soluții temporare. În cele mai multe cazuri soluțiile de reducere permanentă a zgomotelor reprezintă izolarea fonică a încăperilor.

   

  Metode de control al zgomotelor la receptor

  Locația cea mai practică și de succes pentru a aplica metode de control al zgomotelor o reprezintă sursa de zgomot. Alte soluții practice de control al zgomotelor sunt cele aplicate de-a lungul căii de propagare a zgomotelor care, deobicei, presupune lucrul asupra mai multor componente ale căii. Dacă metodele de control a zgomotelor la sursă și de-a lungul căii de propagare nu sunt practice, atunci problema trebuie tratată la receptor prin protecția directă a urechii.

   

  Metode de control al zgomotului de-a lungul căii de propagare

  Zgomotele se propagă sub fomă de unde sonore. Propagarea acestora între camere poate fi redusă prin pereți de separare și tavane cu coeficienți de izolare a zgomotelor ridicate. Zgomotele din interiorul unei încăperi pot fi reduse prin izolare fonică, căptușind pereții și tavanul cu materiale ce absorb undele sonore, pentru a reduce undele reflectate. Undele sonore (structure-borne) se propagă de la sursă la receptor. Acestea pot determina vibrarea pereților, podelelor sau ale altor construcții și se poate obține amplificarea acestor unde prin compunerea lor cu undele reflectate. Singura metodă de reducere a acestor unde este de a trata elastic legăturile între aceste structuri pentru atenuarea vibrațiilor. Absorbția zgomotelor este cea mai eficientă modalitate pentru adaptarea calității acustice ale camerei la adevarata ei valoare. Controlul acustic al camerei permite scăderea valorii nivelului de zgomot pentru îmbunătățirea confortului și a comunicării verbale.

   

  Controlul zgomotului la sursă

  1. Mutarea sursei de producere a zgomotului într-o zonă mai depărtată, de unde zgomotul generat nu va mai atinge un nivel deranjant.

  2. Ajustarea sau modificarea sursei de zgomot pentru operații mai silențioase. Dacă, de exemplu, sursa de zgomot este o instalație mecanică sau electrică precum ventilatoare sau motoare, s-ar putea reduce viteza de operare a acestora.

  3. Asigurarea service-ului pentru aceste surse de zgomot. Poate fi ceva simplu ca și lubrificarea lor, fixarea mai solidă a părților componente.

  4. Montarea surselor de zgomot pe un suport elastic (arc sau sisteme elastice) pentru a absorbi vibrațiile.

  5. Înlocuirea sursei de zgomot cu una mai silențioasă. Utilajele și mașinile mai noi sunt, în general, mai silențioase decât modelele mai vechi.

  Dacă aceste măsuri nu se dovedesc a fi practice în anumite cazuri sau nu dau rezultatele scontate, atunci sursa de zgomot trebuie să fie închisă în interiorul unei structuri metalice cu capacitate ridicată de absorbție a sunetului.

  Dacă o astfel de stuctură, cu o bună izolare fonică, este captușită cu materiale cu proprietăți de absorbție a zgomotelor, zgomotul final va suferi o atenuare accentuată.

  Dacă, însă, sursele de zgomot se află în aer liber, ca de exemplu traficul aerian și terestru sau altele asupra cărora nu avem niciun control, atunci tot ceea ce putem face este să reducem zgomotul de-a lungul căii sale de propagare. Se mai poate îmbunătăți situația în zona receptorului prin construirea pereților exteriori și a acoperișului cu proprietăți de izolare fonică. Trebuie subliniat că este mult mai ieftin să se proiecteze metodele de control a zgomotelor într-o clădire la construirea ei decât după finalizare.