Traim intr-o lume zgomotoasa.
In permanenta suntem expusi la zgomot, fara voia noastra. ISOVER ajuta la crearea unui mediu in care traiul nostru zilnic sa fie ferit de zgomot. Zgomotul generat de surse exterioare (trafic aerian si terestru, latratul cainilor, vocile vecinilor) afecteaza auzul si ne invadeaza locuintele. Zgomotul de la locul de munca (masini, telefoane, sisteme de ventilatie, vorbire) ne distrag de la munca si ne fac mai putin productivi.
Zgomotele generate in interiorul locuintei (aparate electrice, mersul) impiedica transformarea casei noastre intr-un refugiu de relaxare si liniste. Zgomotul poate reduce inteligibilitatea comunicatiei verbale. Poate deveni periculos pentru cei care se plimba, sau conduc masina pe strazile cu trafic intens. Expunerea la nivele de zgomot mari poate cauza pierderi permanente ale auzului. Zgomotul in timpul orelor de curs poate impiedica procesul de invatare si reduce calitatea procesului de educatie.
Ce este sunetul?
Sunetul este o forma de energie provocata de miscarea vibratorie a unui mediu si perceput cu ajutorul auzului. Sunetul reprezinta perceptia unei vibratii care stimuleaza urechea.Cum percepem sunetul?
Sunetul la anumite frecvente este perceput mai puternic de catre urechea umana decat sunete de alte frecvente chiar si atunci cand au aceeasi valoare in dB. Aceasta demonstreaza doua lucruri interesante despre felul in care percepem sunetele. 1. Cu cat frecventa este mai joasa , cu atat este mai putin sensibila urechea umana, in special pentru sunete de frecventa sub 100 Hz 2. Urechea umana este cea mai sensibila pentru frecvente cuprinse intre 1000 si 4000 Hz.
Alte proprietati ale sunetului
Modul in care sunetul variaza intr-o perioada de timp poate fii un factor important in controlul zgomotelor. Aceasta variatie poate lua una din urmatoarele forme: Sunet stabil variaza putin sau aproape deloc, exemplu cel produs de un ventilator. Putem deveni atat de obisnuiti cu acest tip de sunet incat aproape ca incetam sa il mai auzim dupa o perioada de timp, asta in cazul in care nu este foarte puternic. Sunet intermitent apare mai mult la intamplare intr-o perioda de timp, ca si zborul unui avion de mica altitudine. Sunete intermitente pot fi mai deranjante decat cele stabile pentru ca intrerup periodic momente de liniste. Sunet de tip impuls ca si focurile de arma, ce apar pe neasteptat si de obicei ingrozind pe cel pe care le percepe involuntar. Daca sunt puternice acestea pot duce la pierderea auzului. Zgomotul este un sunet nedorit.
|
Solutii
Nu trebuie sa induram oboseala si confuziile generate de catre zgomotele nedorite. Exista solutii practice pentru aproape toate problemele legate de zgomote.
Daca doresti sa gasesti anumite solutii pentru diminuarea zgomotelor trebuie sa:
Intelegi notiunile fundamentele ale acusticii, modalitatea de producere, propagare si control al zgomotele (nedorite) Invata aceste fundamente legate de zgomote din trei puncte de vedere si anume: sursa zgomotului, drumul pe care il urmeaza si punctul de receptie.
Descopera cum sa aplici, atat in noile constructii cat si in cele aflate in renovare, sistemele si produsele de control al zgomotelor. Invata cum se utilizeaza vata de sticla si cum poate ea contribui la izolarea fonica pentru a oferi un mediu sanatos si productiv.
WebSite-ul ISOVER a fost proiectat pentru arhitecti si ingineri, contractori, proprietari de imobile si pentru cei interesati de problemele legate de zgomot. Include informatii privind solutionarea problemelor ce apar din cauza zgomotelor nedorite, utilizand sistemele de izolare fonica ISOVER.
Produsele ISOVER din vata minerala ofera solutii de izolare cu vata de sticla si vata bazaltica – solutia cea mai sigura si fara costuri mari care sa ofere o izolare fonica excelenta.
Trei moduri de control al zgomotelor
Exista trei moduri specifice pentru reducerea zgomotelor, la sursa lor, la locatia celui care le percepe sau de-alungul caii pe care acestea se propaga.
1. Inlocuirea sursei cu una mai silentioasa.
2. Blocarea transmisiei undelor sonore cu o izolare fonica potrivita ca de exemplu umplerea partii interioare a peretilor cu vata de sticla.
3. Absorbtia undelor sonore cu un material poros ca si vata de sticla.
Principii ale controlului zgomotelor
Sunetele se propaga intre sursa si receptor pe o anumita cale. De aceea controlul zgomotelor implica trei etape: tratare acustica a sursei, a caii de propagare a zgomotelor, respectiv a receptiei, adica zona in care se afla cel afectat de catre zgomot.
O solutie pentru o situatie specifica de control al zgomotelor presupune de cele mai multe ori luare in considerare una ,doua sau chiar toate cele trei aspecte amintite mai sus. Totusi cel mai bine este sa se inceapa tratamentul acustic de la sursa. Aici se obtin cele mai eficiente si usor realizabile solutii, cu un cost scazut.
Metode temporare de control a zgomotelor
Protectia directa a urechii (dopuri pentru ureche) este folosita in special pentru protejarea muncitorilor cand alte metode de control a zgomotelor aplicate la sursa si de-lungul caii de propagare nu sunt posibile. Insa aceste masuri sunt considerate solutii temporare. In cele mai multe cazuri solutiile de reducere permanenta a zgomotelor reprezinta izolarea fonica a incaperilor.
Metode de control al zgomotelor la receptor
Locatia cea mai practica si de succes pentru a aplica metode de control al zgomotelor o reprezinta sursa de zgomot. Alte solutii practice de control al zgomotelor sunt cele aplicate de-alungul caii de propagare a zgomotelor care de obicei presupune lucrul asupra mai multor componente ale caii. Daca metodele de control a zgomotelor la sursa si de-alungul caii de propagare nu sunt practice, atunci problema trebuie tratata la receptor prin protectia directa a urechii.
Metode de control al zgomotului de-a lungul caii de propagare
Zgomotele se propaga sub foma de unde sonore. Propagarea acestora intre camere poate fi redusa prin pereti de separare si tavane cu coeficienti de izolare a zgomotelor ridicate. Zgomotele din interiorul unei incaperi pot fii reduse prin izolare fonica, captusind peretii si tavanul cu materiale ce absorb undele sonore, pentru a reduce undele reflectate. Undele sonore (structure-borne) se propaga de la sursa la receptor. Acestea pot determina vibrarea peretilor, podelelor sau ale altor constructii si se poate obtine amplificarea acestor unde prin compunerea lor cu undele reflectate. Singura metoda de reducere a acestor unde este de a trata elastic legaturile intre aceste structuri pentru atenuarea vibratiilor. Absorbtia zgomotelor este cea mai eficienta modalitate pentru adaptarea calitatii acustice ale camerei la adevarata ei valoare. Controlul acustic al camerei permite scaderea valorii nivelului de zgomot pentru imbunatatirea confortului si a comunicarii verbale.
Controlul zgomotului la sursa
1. Mutarea sursei de producere a zgomotului intr-o zona mai departatata, de unde zgomotul generat nu va mai atinge un nivel deranjant.
2. Ajustarea sau modificarea sursei de zgomot pentru operatii mai silentioase. Daca de exemplu sursa de zgomot este o instalatie mecanica sau electrica ca de exemplu ventilatoare sau motoare, s-ar putea reduce viteza de operare a acestora.
3. Asigurarea service-ului pentru aceste surse de zgomot. Poate fi ceva simplu ca si lubrificarea lor, fixarea mai solida a partilor componente.
4. Montarea surselor de zgomot pe un suport elestic (arc sau sisteme elastice) pentru a absorbi vibratiile.
5. Inlocuirea sursei de zgomot cu una mai silentioasa. Utilajele si masinile mai noi sunt in general mai silentioase decat modelele mai vechi.
Daca aceste masuri nu se dovedesc a fi practice in anumite cazuri sau nu dau rezultatele scontate, atunci sursa de zgomot trebuie sa fie inchisa in interiorul unei structuri metalice cu capacitate ridicata de absorbtie a sunetului.
Daca o astfel de stuctura, cu o buna izolare fonica, este captusita cu materiale cu proprietati de absorbtie a zgomotelor, zgomotul final va suferi o atenuare accentuata.
Daca insa sursele de zgomot se afla in aer liber, ca de exemplu traficul aerian si terestru sau altele asupra carora nu avem nici un control, atunci tot ceea ce putem face este sa reducem zgomotul de-alungul caii sale de propagare. Se mai poate imbunatati situatia in zona receptorului prin construirea peretilor exteriori si a acoperisului cu proprietati de izolare fonica. Trebuie subliniat ca este mult mai ieftin sa se proiecteze metodele de control al zgomotelor intr-o cladire la construirea ei decat dupa finalizare.