Alegerea ideala
Pereti despartitori din materiale usoare, pot atinge de performante acustice excelente. Vata de sticla ISOVER ofera o izolare fonica mai buna decat utilizarea de pereti grosi si ajuta la transformarea multor cladiri in imobile mai confortabile si mai silentioase.
Confort maxim pentru incaperi silentioase
O cale ideala pentru a crea o incapere silentioasa.
Tot ceea ce trebuie facut este instalarea unui perete despartitor din material usor partitionat din lemn sau gips-carton umpluti cu vata minerala. Datorita elasticitatii ridicate capacitatea de atenuare este mare si se obtine astfel un sistem eficient de reducere a zgomotelor.
Pentru a oferi intimitate si confort intr-o incapere indexul de reducere a zgomotului al peretelui ar trebui sa fii mai mare decat DnT,w = 55 dB.
Pentru confort maximCu cat este mai mare coeficientul de izolare fonica a zgomotelor intre incaperile unui apartament cu atat zgomotul ce se propaga este mai mic. Acest lucru ofera confort aditional. Totusi se poate se fie nevoie, in continuare, si de aplicatii de control al zgomotelor aplicate tavanelor sau pardoselelor. Din fericire exista si pentru acestea sisteme eficiente pentru a reduce propagarea nedorita a zgomotelor.
In tarile din Europa conditia de izolare acustica dintre camerele diferitelor apartamente este de Dnt, w=55 dB.
Sistemele de tip”masa - resort - masa ” sunt usoare si eficiente
Peretii dubli despartitori cu placi din gips-carton si avand in cavitatea despartitoare vata minerala ca material de umplutura, constituie solutia cea mai eficienta si mai putin costisitoare pentru a asigura o izolare fonica excelenta intre incaperile unui apartament sau diferite apartamente.
Pereti din materiale usoare de tip “sandwich”Una dintre cele mai eficiente metode de a bloca propagarea nedorita a zgomotelor dintr-o incapere in alta este de a utiliza acesti tip de pereti despartitori.
Un astfel de tip de perete este format din doua placi de gips-carton despartite de o cavitate ce va fii umpluta in intregime cu vata minerala. Acest tip de pereti poarta numele de sistem “masa - resort - masa ”(sandwich) deoarece are ca si extremitati doua suprafete solide (mase) iar in interiorun spatiu ce va fii umplut in intregime cu vata minerala. Acest tip de pereti sunt mai usori ca cei din beton dar prezinta o izolare fonica superioara oferind un confort superior.
Sistemul masa - resort - masa in comparatie cu legea masei
Influenta pozitiva a solutiei de fonoizolare bazata pe legea masei este limitata de 4db care dubleaza greutatea peretilor. Practic este aproape imposibil sa dublezi greutatea peretilor.
Pentru a bloca propagarea zgomotului in cazul peretilor masivi din beton e nevoie de
- o cantitate mai mare de material solid care duce la marirea fundatiei
- o cantitate mai mare de echipamente grele la la locul de constructie
- mai mult timp pentru pregatirea materialelor
se dovedeste a fii un procedeu costisitor imbunatatirea performantelor acustice
Teoretic, dublarea masei pe unitate de masura a unui singur strat de material, va duce la cresterea coeficientului R cu 6 dB.
Sisteme usoare –izolare fonica superioara
In cazul peretilor masivi din beton masa lor este de 600 kg/m2
In cazul peretilor usori realizati in sistemul“masa - resort - masa ” masa este de 60 kg/m2
Un perete din material usor este de zece ori mai usor decat un perete masiv si ofera aceleasi performante de izolare fonica sau chiar mai bune.
Cazul peretilor masivi Sistem
"Sandwich"
cu un singur strat
Masa este de Masa este de
600 kg/m² 60 kg/m²
Grosime 260 mm Grosime 220 mm
R w = 65 dB R w = 67 dB
![]() |
![]() |
Aceleasi performante acustice ale unui perete masiv monolitic se poate obtine cu un sistem mult mai usor si anume “masa - resort - masa ”(pereti despartitori usori din gips-carton partitionati si captusiti cu vata minerala). |
![]() |
![]() |
Rw = 41 dB +2,5 cm = +3 dB Rw = 44 dB +2,5 cm = +3 dB Rw = 47 dB |
Placa gips-carton-carton 12.5 mm Placa gips-carton-carton 12.5 mm Placa gips-carton-carton 12.5 mm |
Sistemele “masa - resort - masa ”(Pereti din material usor) sunt usoare, eficiente si foarte usor de instalat.
|
Umplerea in intregime a cavitatilor ofera cea mai ieftina metoda de izolare fonica(dB)
Cea mai buna izolare fonica se obtine atunci cand cavitatea despartitoare dintre cei doi pereti este umpluta in intregime cu un material izolator.Ofera cea mai ieftina metoda de izolare fonica.Vata de sticla va oferi cel mai economic mod de a optimiza performantele acustice.
Atenuarea undelor sonore
Undele sonore se propaga de la un panou la celalalt prin cavitatea despartitoare dintre placi . La trecerea undelor sonore printr-un material poros are loc o atenuarea a acestora. Aceasta interactiune dintre undele sonore si materialul poros duce la o pierdere din energia undelor care va fi convertita in caldura. Datorita acestei conversii, se propaga mai putina energie a undelor sonore prin pereti. Cu cat este mai gros materialul izolant dintre placi cu atat este mai mare cantitatea de energie convertita in caldura si rezulta o mai buna izolare fonica.
Umplerea in intregime a cavitatii atenueaza cu alti 8 dB
Confort pe viata
Umplerea cavitatii asigura cea mai ieftina atenuare de 8 dB
Bucura-te de linistea caminului tau pe viata
Influenta cantitatii de material cu care se umple cavitatea interioara dintre pereti Cantitatea de material absorbant cu care se umple cavitatea, vata minerala in special, are o mare influenta asupra preformantelor pe care le au acesti tip de pereti. |
![]() |
Rw = 56 dB |
Placa gips-carton 12.5 mm Umplerea interspatiilor cu vata de sticla usoara imbunatateste izolatia acustica cu aproximativ 9 dB.
Umplere interspatiilor cu vata de sticla usoara imbunatateste izolatia acustica cu aproximativ 8 dB. |
Cresterea grosimii cavitatii despartitoare duce la performante ridicate
Influenta pe care o are variatia distantei dintre cele doua placi ale peretelui despartitor
Marirea acestei distante duce la micsorarea frecventei de rezonanta a sitemului cu pereti dubli partitionati rezultsi intr-o crestere a performantelor acestui sistem.
|
Rw = 41 dB
|
Placa gips-carton 12.5 mm Placa gips-carton 12.5 mm
|
|
Separarea structurilor de metal imbunatateste sistemul de control al zgomotului
Conectareastructurilor metalice ale unui perete dublu influenteaza performantele acestui sistem intr-un mod negativ.Undele sonore se vor propaga mereu pe calea cea mai usoara de la sursa la receptor. Cele mai bune rezultate se vor obtine atunci cand structurile metalice sunt conectate intre ele existand un spatiu liber.
|
Separating the steel studs imbunatateste the sound controlling system even more
|
Vata de sticla imbunatateste performantele acustice
Rolul vatei de sticla in imbunatatirea performantelor acustice
Rolul acustic al vatei de sticla in sistemele cu pereti despartitori cu doua panouri. Cercetarile teoretice si practice ce s-au intreprins in acest domeniu s-au desfasurat in ideea de a investiga performantele si efectele vatei minerale folosita ca si izolant fonic. Aceste studii evidentiaza faptul ca exista trei motive de baza care fac ca indicele de atenuare sonora R si pierderile de propagare (STL) introduse de catre peretii acesti pereti se imbunatatesc atunci cand se foloseste vata de sticla in cavitatea despartitoare. |
![]() |
2. Vata de sticla atenueaza undele sonore ce se propaga prin pereti
3. Vata minerala atenueaza si undele sonore din cavitatile despartitoare
|
Densitatea ridicata a materialului izolant nu imbunatateste sistemul de control al zgomotelor
O densitatea mai mare de material izolant nu imbunatateste performantelele generale ale sistemului cu pereti despartitori cu doua panouri.
Materialul ce se va introduce in cavitate trebuie sa fie moale si flexibil pentru a evita aparitia unei “punti ”sonore.
Un material izolant rigid poate influenta intr-un mod negativ eficienta acestui sistem.
Materialele izolante trebuie sa fie confectionate din materiale poroase ca si vata de sticla.
Masuratorile au aratat ca marirea densitatii de material izolant 10-40kg/m3 nu are nici un impact pozitiv asupra performantele sistemelor. |
Influenta pe care o are rezistivitatea la trecerea aerului
|
|
Cum sa imbunatatesc sistemele de control ale zgomotelor
|
Trei metode pentru imbunatatirea eficientei si confortului: 2. Umplerea in intregime a cavitatii despartitoare reprezinta cea mai eficienta cale pentru a imbunatatii performantele acustice
|
Sisteme izolante performante din materiale usoare
Technostar este un sistem de tip “sandwich”foarte performant pentru izolarea fonica. Spatiul dintre pereti este umplut cu vata de sticla.
|
TECHNOSTAR –izolare fonica excelenta Technostar ofera un sistem de tip “sandwich”de dimensiuni mari si cu performante izolante, atat fonice cat si termice foarte ridicate. Este proiectat pentru a izola incaperi in care se desfasoara activitati zgomotoase.Sali de concerte, discoteci, sali de cinema si teatru, centre de conferinte sunt cateva din locurile in care aceste tip de sisteme se pot executa. Pentru aceste locuri cerintele de atenuare pot depasi 50 dB DnTA,tr. |
Performante ridicate, RW = 74 dB |
|
TECHNOSTAR este un sistem de tip “sandwich”foarte performant. O constructie de 40 cm cu o masa unitara de 70 kg/m2.Pentru a atinge acelesi performante acustice (RW= 74 dB) cu un perete din beton este nevoie de o masa de aproximativ 1000 kg/m2
|
dB-STAR este un element de de 6 metrii deschidere si cu un RW de 72 dB. Doua linii fixate |
In anii 70 ISOVER a dezvoltat in laboratoarele sale un numar mare de sisteme care se respecte cerintele de izolare fonica performanta intr-o incapere. |