PROPAGAREA SUNETULUI
Propagarea sunetului in incaperi difera de propagarea sunetului in camp deschis. Sunetul in incaperi este reflectat de suprafetele dure si poate influenta in mod negativ acustica incaperii.
Propagarea sunetului
Inainte de a observa cum se propaga sunetul in incaperi, sa studiem cum se comporta sunetul in aer liber, in conditiile unui camp deschis.Propagarea sunetului in aer liber
Undele sonore emise de o sursa se propaga sferic - in mod egal in toate directiile - pornind de la sursa

In aer liber, undele sonore circula intr-un val sferic care se mareste continuu de la sursa. In cazul sursei punctiforme care emite o anumita energie sonora, aceasta energie este concentrata de o singura sursa punctiforma. La distanta de sursa, aceeasi energie este distribuita sub forma unei sfere. Cu cat este mai mare distanta fata de sursa, cu atat mai mare este suprafata pe care este dispersata energia. Acest lucru poate fi ilustrat studiind un sector al unei sfere care se mareste.

Energia sunetului este dispersata pe o sfera imaginara in cazul unei suprafete care creste proportional cu patratul distantei de la sursa punctiforma.
Propagarea sunetetului in interior
In interior, unda sonora loveste suprafata constructiei inainte de a se atenua semnificativ. Campul sonor in interior nu este sferic, ci in functie de geometria si proprietatile acustice ale acestor suprafete. Volumul incaperii si distanta intre sursa sunetului, suprafetele constructiei si locul de ascultare sunt de asemenea importante.Sunetul intr-un anumit loc de ascultare dintr-o incapere este format din sunetul direct si sunetul reflectat. Sunetul direct este sunetul care nu a fost inca reflectat pe o suprafata. Suma tuturor sunetelor reflectate este numita camp sonor de reverberanta. Este format din totalitatea sunetelor care au fost reflectate o data, de doua ori sau de mai multe ori pe suprafetele constructiei. Sunetul reflectat o singura data se numeste reflexie primara, cel reflectat de doua ori reflexie secundara etc