Propagarea sunetului

Propagarea sunetului ├«n ├«nc─âperi difer─â de propagarea sunetului ├«n c├ómp deschis. Sunetul ├«n ├«nc─âperi este reflectat de suprafe╚Ťele dure ╚Öi poate influen╚Ťa ├«n mod negativ acustica ├«nc─âperii.

├Änainte de a observa cum se propag─â sunetul ├«n ├«nc─âperi, s─â studiem cum se comport─â sunetul ├«n aer liber, ├«n condi╚Ťiile unui c├ómp deschis.

Propagarea sunetului în aer liber

Undele sonore emise de o surs─â se propag─â sferic - ├«n mod egal ├«n toate direc╚Ťiile - pornind de la sursa.

propagarea_sunetului_2_1


├Än aer liber, undele sonore circul─â ├«ntr-un val sferic care se m─âre╚Öte continuu de la sursa. ├Än cazul sursei punctiforme care emite o anumit─â energie sonor─â, aceast─â energie este concentrat─â de o singur─â surs─â punctiform─â. La distan╚Ť─â de sursa, aceea╚Öi energie este distribuit─â sub forma unei sfere. Cu c├ót este mai mare distan╚Ťa fa╚Ť─â de surs─â, cu at├ót mai mare este suprafa╚Ťa pe care este dispersat─â energia. Acest lucru poate fi ilustrat studiind un sector al unei sfere care se m─âre╚Öte.

 

propagarea_sunetului_1_3


Energia sunetului este dispersat─â pe o sfer─â imaginar─â ├«n cazul unei suprafe╚Ťe care cre╚Öte propor╚Ťional cu p─âtratul distan╚Ťei de la sursa punctiform─â.

 

Suprafa╚Ťa sferei cre╚Öte de patru ori cu fiecare dublare a distan╚Ťei de la surs─â. Apoi sunetul descre╚Öte rapid odat─â cu distan╚Ťa fa╚Ť─â de surs─â. Fiecare dublare a distan╚Ťei fa╚Ť─â de sursa punctiform─â cauzeaz─â o reducere a nivelului sonor cu 6 dB.┬á

Propagarea sunetetului în interior

├Än interior, unda sonor─â love╚Öte suprafa╚Ťa construc╚Ťiei ├«nainte de a se atenua semnificativ. C├ómpul sonor ├«n interior nu este sferic, ci ├«n func╚Ťie de geometria ╚Öi propriet─â╚Ťile acustice ale acestor suprafe╚Ťe. Volumul ├«nc─âperii ╚Öi distan╚Ťa ├«ntre sursa sunetului, suprafe╚Ťele construc╚Ťiei ╚Öi locul de ascultare sunt de asemenea importante.

Sunetul ├«ntr-un anumit loc de ascultare dintr-o ├«nc─âpere este format din sunetul direct ╚Öi sunetul reflectat. Sunetul direct este sunetul care nu a fost ├«nc─â reflectat pe o suprafa╚Ť─â. Suma tuturor sunetelor reflectate este numit─â c├ómp sonor de reverberan╚Ť─â. Este format din totalitatea sunetelor care au fost reflectate o dat─â, de dou─â ori sau de mai multe ori pe suprafe╚Ťele construc╚Ťiei. Sunetul reflectat o singur─â dat─â se nume╚Öte reflexie primar─â, cel reflectat de dou─â ori reflexie secundar─â etc.