Incaperi cu acustica buna
Ce reprezinta o acustica buna a incaperilor? Raspunsul depinde de tipul camerei la care se face referire, activitatile desfasurate in camera respectiva, dar si de anumiti factori individuali ca si sensibilitatea locatarului la zgomote si reactiile sale intr-un astfel de mediu. Chiar daca expresia “acustica buna a incaperilor” nu se defineste usor exista totusi cateva caracteristici si reguli de baza care sunt folositoare pentru diferite tipuri de incaperi. In cele ce urmeaza, se analizeaza tipul incaperilor in functie de rolul lor.
Incaperi fara cerinte speciale legate de comunicatia verbala si perceperea muzicii
In multe locuri conexiunea acustica intre doua puncte distante este nedorita si deranjanta : ateliere, cantine, coridoare, birouri, locuri publice...etc.

In incaperile care nu sunt proiectate special pentru ascultare de muzica si conversatii, pot interveni si alte activitati. Zgomotele generate trebuie atunci impiedicate sa se raspandeasca.
Obiectvul urmarit va fi prevenirea, cat de mult posibil, a propagarii undelor sonore atat de la sursa directa cat si prin reflexii ce apar pe calea sa de propagare. Factorii care trebuie luati in considerare sunt zgomotul de fundal, deslusirea comunicatiei verbale, intimitate si posibilitatea de a percepe semnale de avertizare. Solutia este de a obtine un timp redus de reverberatie a sunetelor si o atenuare a nivelului zgomotelor fata de nivelul de la dublul distantei pana la sursa directa.
Cel mai eficient mod de a atinge atenuarea dorita in incaperi de dimensiuni normale(lungime si latime mai mare decat inaltime) este de a acoperi tavanul cu un izolant (absorbant) de calitate. Uneori este necesar sa se adauge panouri absorbante. Echipamentele generatoare de zgomote trebuie amplasate departe de zonele sensibile care faciliteaza propagarea zgomotelor si daca este posibil sa fie inconjurate de panouri absorbante (absorbing screens).
Criterii acustice pentru incaperi: Tr, Timp de reverberatie, Atenuarea zgomotelor fata de dublul distantei.
Incaperi proiectate pentru conferinte

In astfel de incaperi, reflectiile de ordin unu al undelor sonore trebuiesc sa fie orientate in asa fel incat sa acopere toate pozitiile ascultatorilor. Suprafetele care pot cauza reflezii intarziate trebuie acoperite cu material absorbant. Aceasta pentru ca reflexiile intarziate- care ajung dupa unda directa- nu amplifica sunetul direct ci interfereaza cu el.
Undele directe si cele generate de reflexiile primare sunt foarte importante in acest tip de incaperi. La o anumita distanta fata de vorbitor (sau boxa), mai mare de 8-10m, sunetul direct nu este suficient. Aceasta inseamna ca este nevoie de reflexii aditionale provocate de catre tavan, peretii laterali sau de catre obiecte special proiectate pentru a introduce reflexii a undelor sonore. Reflexiile primare amplifica sunetul direct. Cele intarziate interfereaza cu el si trebuiesc eliminate, fiind cauzate in special de suprafete si obiecte aflate in spatele incaperii.
In incaperile mici, unde distanta dintre vorbitor si ascultator nu depaseste 8-10m, un timp de reverberatie scurt este ideal. Incaperile mari trebuie analizate de un specialist in domeniu pentru a obtine cele mai bune conditii atat pentru ascultatori cat si pentru vorbitor.
Criterii acustice pentru incaperi: Tr, Timp de reverberatie, STI, indice de propagare a sunetului, RASTI, indice de propagare rapida a sunetelor
Incaperi proiectate pentru ascultarea muzicii

In astfel de incaperi, reflexiile primare produse de tavan si peretii laterali, ar trebui orientate astfel incat sa acopere toate pozitiile ascultatorilor. Suprafete care pot cauza reflexii intarziate trebuiesc acoperite cu material izolant si absorbant. Peretii laterali trebuie modificati daca nu ofera reflexii primare a undelor sonore.
Modele acustice in incaperi proiectate pentru muzica sunt destul de complexe fata de celelalte tipuri de incaperi. Aici caracteristicele de reflexie ale sunetelor sunt cele mai importante.
Fiecare reflexie, in special cele provocate de suprafete aflate in apropierea surselor sonore, trebuie sa fie studiata cu atentie. Reflexiile, nivelul zgomotelor, frecventele si directiile de propagare afecteaza perceptia muzicii.
Marimea si geometria incaperii, dar si distributia suprafetelor reflectante si absorbante vor determina calitatile acustice ale incaperilor.
Suprafetele reflectante sunt folosite pentru generarea de reflectii primare.
Suprafetele absorbante sunt folosite pentru evitarea ecourilor.
Suprafetele difuze sunt importante pentru evitarea accoustic glare (amestecarea frecventelor-sunete dure) si pentru obtinerea unui camp sonor reverberant in care reflexiile vor sosi la ascultator in mod egal din toate directiile.
Tipurile diferite de muzica au si cerinte diferite in ceea ce priveste timpul de reverberatie a undelor sau alte criterii acustice ale incaperilor.