Știri
6 min

DESPRE CONCURSUL DE ARHITECTURĂ PENTRU STUDENȚI, EDIȚIA 2024

Concurs de Arhitectura pentru Studenti_prezentare
Concursul de Arhitectură pentru Studenți, denumit anterior Concursul MULTICOMFORT House Student Contest, se desfășoară în două etape: etapa națională și etapa internațională. A fost organizat pentru prima dată în 2004 de Saint-Gobain ISOVER, în Serbia, și a devenit un eveniment internațional în 2005. Ultima ediție a avut loc la Lisabona și a atras peste 1.600 de studenți din 32 de țări. Saint-Gobain România participă la această competiție de la prima ediție.

Acest Concurs are ca scop recunoașterea muncii membrilor echipelor participante (studenți la arhitectură, design, inginerie în construcții sau alte discipline conexe) în realizarea unui Proiect ce constă în:

 • renovarea unei clădiri existente,
 • proiectarea unei clădiri rezidențiale și
 • planul urbanistic al spațiului public care leagă aceste clădiri,

ce pun în valoare beneficiile soluțiilor Saint-Gobain, realizate cu mărcile noastre a Saint-Gobain Glass și Saint-Gobain Construction Products (Rigips, ISOVER, Weber).

1.300

Participanți

167

Universități

30

Țări

group_picture_2

Scopul Concursului

Credem că toate clădirile pot și ar trebui să ofere atât performanțe îmbunătățite, cât și sustenabilitate. Ne pasă de maximizarea sănătății și a stării de bine pentru toți, în orice loc - în timp ce minimizăm impactul asupra mediului pe durata de viață a unei clădiri. Universitățile pregătesc generațiile viitoare, iar studenții construiesc deja viitorul. Împreună îl putem construi mai bine. 

Obiectivul Concursului de arhitectură pentru studenți este de a dezvolta un proiect bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Clădirile vor fi foarte eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de dioxid de carbon și vor oferi un mediu confortabil pentru ocupanții lor, pentru a crea pretutindeni spații mai bune de locuit, de lucru și de petrecere a timpului liber.

Cum funcționează?

În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară cu o misiune arhitecturală și colaborează îndeaproape cu municipalitatea locală pentru a dezvolta o temă care va aborda probleme reale, sociale și culturale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume își prezintă cele mai bune idei pentru a concura și a câștiga unul dintre premiile oferite în cadrul concursului internațional.

Desfășurare Concurs

22 Martie 2024 - Încheierea preluării proiectelor la Etapa Națională
Aprilie 2024 – Anunțarea și premierea echipelor câștigătoare la Etapa Națională
Aprilie - 3 Mai 2024 - Înscrierea proiectului câștigător al echipei clasificate pe locul I la Etapa Internațională
10 – 12 Iunie 2024 – Eveniment internațional*, Helsinki, Finlanda

*Costurile legate de transport și cazare pentru studenții și profesorul coordonator vor fi acoperite de Saint-Gobain.

shooting_defense_3_etudiants_logo_asc

Etapa Națională

Participarea la etapa naţională include acordarea de puncte exprimate în procente proiectelor înscrise, pe baza criteriilor de evaluare, de către un juriu desemnat la nivel local, format din 2 profesori universitari, 1 arhitect independent și 3 reprezentanți Saint-Gobain. Proiectul câștigător, aflat pe primul loc la etapa națională, se va califica în etapa internaţională.

Etapa Internațională

Un eveniment de 3 zile în care câștigătorii etapelor naționale concurează între ei cu aceeași temă de concurs, în cadrul căruia au loc următoarele activități: ceremonia de bun venit, deliberarea juriului, turul orașului, sesiuni de feedback, ceremonia de premiere și cina de gală.

Cine poate participa?

 • Studenți la arhitectură, design, inginerie în construcții sau alte discipline conexe
 • Toți studenții din anii de studiu I-VI care participă în anul universitar în care se desfășoară concursul
 • Studenții vor participa individual sau în echipe de până la 3 membri, fiecare echipă având 1 profesor coordonator
 • Participanții reprezintă universitatea și țara în care studiază în momentul desfășurării concursului

Care este tema ediției curente?

Ediția din acest an cere participanților să elaboreze propuneri de proiecte pentru revitalizarea unei zone situate în nord-estul orașului Helsinki, Finlanda.

Una dintre principalele provocări ale acestei ediții constă în proiectarea unei clădiri rezidențiale noi, în paralel cu renovarea și conversia unei clădiri de birouri existente într-o funcțiune rezidențială destinată cazării colaboratorilor care lucrează pe termen scurt la proiecte, în cadrul acestor birouri - cercetători sau studenți.

În plus, participanții trebuie să conceapă interconexiunea acestor clădiri, integrând totodată și celelalte construcții aflate în zona de studiu, precum și spațiul exterior public.

O atenție specială se acordă conceptelor de circularitate și reutilizare a materialelor și părților de construcție.

Criterii de jurizare ASC_2024

 

*ARHITECTURĂ: 

 • Excelență în proiectare, concept funcțional, adaptat la context și informații despre clădire.
 • Master plan, interconectarea clădirilor cu spațiul verde public exterior.


**CONSTRUCȚIE SUSTENABILĂ:

 • Carbon & energie: Proiectul integrează soluții și strategii pentru reducerea consumului de energie, reducerea carbonului incorporat și al nivelului de carbon operațional (eg valoarea U a clădirii, măsuri pasive/active...) 
 • Resurse & circularitate: Proiectul propune soluții care au în vedere reducerea utilizării de resurse non-regenereabile, extinderea vieții produselor și care promovează reciclarea/reutilizarea produselor.
 • Sănătate & stare de bine: Proiectul cuprinde strategii pentru îmbunătățirea confortului termic, a gradului de iluminare, a confortului acustic și a calității aerului la interior (eg izolare acustică, tip de ventilare, utilizarea luminii naturale) 
 • Calitatea și consecvența detaliilor de execuție cu privire la fizica clădirilor.

Tema Concursului pentru anul 2024

Image

Descoperă succint tema Concursului în imagini vizionând cele două videoclipuri de mai jos.

Vedere cu drona asupra orașului Helsinki și asupra amplasamentului

Panoramic 360° asupra amplasamentului – experiență imersivă

Pentru detalii complete cu privire la descrierea temei de concurs, informații generale despre Lisabona, cerințele și criteriile de jurizare pentru Concursul de Arhitectură pentru Studenți, ediția 2024, accesează broșura AICI.

Regulament

Concursul se va desfăşura conform prevederilor Regulamentului, care este obligatoriu pentru toţi participanţii. Prin participarea la acest Concurs se prezumă cunoaşterea Regulamentului şi acordul participanţilor cu privire la clauzele acestuia.

Participanţii se obligă să respecte şi să se conformeze tuturor termenilor, condiţiilor şi prevederilor Regulamentului, care poate fi consultat AICI.

Premii

Etapa Națională

Premiul I Premiul II Premiul III Mențiune I Mențiune II
1.500 EUR 1.000 EUR 750 EUR 600 EUR 300 EUR


Etapa Internațională

Premiul I* Premiul II* Premiul III* Premiul Profesorului** Premiul studentului***
5.000 EUR 3.000 EUR 1.500 EUR 1.000 EUR 1.000 EUR

*Aceste premii sunt acordate împreună cu un certificat de premiere semnat de membrii juriului internațional.

**Acest premiu este acordat proiectului care primește cele mai multe voturi din partea profesorilor coordonatori participanți la etapa internațională.

***Acest premiu se acordă proiectului care primește cele mai multe voturi din partea echipelor participante la etapa internațională.

 
Pentru informații suplimentare, consultă website-ul oficial internațional https://architecture-student-contest.saint-gobain.com/ sau contactează-ne la adresa de e-mail info.constructionproducts@saint-gobain.com.