Știri
5 min

ISOVER Multi Comfort House - Concursul Internațional de Arhitectură pentru Studenți 2016

În ultimii ani, concursul internațional “Isover Multi-Confort House” dedicat studenților la facultățile de arhitectură este cel mai mare concurs pe tema Multi-Confort și a caselor cu consum redus de energie, cu prezentări live în fața unui juriu la nivel mondial, cu mai mult de 3000 de studenți participanți la conferințele de prezentare și 1300 de studenți înregistrați din peste 90 de universități.

Evenimentul, dedicat studenților la arhitectură, are ca scop o mai bună diseminare a ideilor legate de eficiența energetică, precum și a dimensiunilor diferite de confort în rândul acestor viitori lideri de opinie. Concursul se bazează pe Conceptul Multi Confort ISOVER și a fost organizat pentru prima dată la nivel internațional în 2005, în Bulgaria. Acesta se desfășoară în două etape, astfel că, în urma etapei naționale, proiectele câștigătoare din fiecare țară se califică în etapa internațională.

Ediția cu numărul 11 din anul 2015 s-a desfășurat în luna mai în două etape, astfel, în urma celei naționale, proiectele câștigătoare s-au calificat în etapa internațională.

Etapa națională a fost organizată în spațiul creativ NOD Makerspace, București, unde au fost susținute 12 proiecte, participând peste 30 de studenți ai facultăților de arhitectură din Iași și București. Pentru etapa finală, juriul format din profesori ai facultăților de arhitectură participante, a ales trei echipe câștigătoare. Tema concursului a constat în crearea unui spațiu rezidențial sustenabil, situat în perimetrul de expansiune post-expozițional "Astana EXPO-2017", în conformitate cu tema expoziției, criteriile Saint-Gobain Multi-Confort House și condițiile climatice extreme ale orașului.

Timp de 3 zile, 51 de echipe de elevi din 20 de țări și 29 de naționalități au participat la ce-a de-a 11-a ediție internațională a concursului Isover Multi-Confort House, organizată în Astana. Participanții au provenit din Universități din următoarele țări: Belarus, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, UK, Ucraina.

Au fost oferite trei premii câștigătoare, România reușind să obțină locul III pentru a doua oară consecutiv, trei premii speciale și un premiu special votat de către studenți, toate în valoare de peste 5000 euro.

Ediția 2016

Anul acesta, concursul se desfășoară în două etape:

  • Etapa Locală, organizată în perioada 10-11 Mai 2016 în București, la sediul Nod Makerspace (http://www.nodmakerspace.ro/) Etapa Internațională, organizată în perioada 25-27 Mai 2016, în Minsk, Belarus

    Echipele, formate din 2 participanți, se pot înscrie completând formularul disponibil pe site-ul oficial al concursului: www.isover-students.com.


 

TEMA: Dezvoltarea unui cartier rezidențial în concordanță cu cerințele locale și cu criteriile Saint-Gobain Multi-Confort House. Tema pentru “Isover Multi-Confort House” 2016 este dezvoltată de Isover în colaborare cu Departamentul de Arhitectură al orașului Brest și constă în designul unei funcții rezidențiale, ținând cont de situația actuală a orașului.

Cercetarea se bazează pe dezvoltarea modului de casă multifamilială. Modulul este o unitate structurală planificată, cu suprafața de 15-20 ha, al cărei teritoriu este restricționat de arterele principale. Modulul este un element relativ autonom al structurii orașului, care cuprinde zona rezidențială, facilități publice, instituții de învățământ, entități de producție. Zona rezidențială este prevăzută cu un spațiu de parcare (la nivel subteran); spațiul de parcare al vizitatorilor este proiectat în afara spațiului clădirilor, în perimetrul modulului. Parterul este utilizat în principal pentru serviciile publice, spații comerciale și de birouri.

Participanții vor fi nevoiți să creeze o arhitectură sustenabilă bazată pe abordarea Eficienței energetice în sectorul rezidențial, integrată în spațiul urban, ținând cont de factorii sociali și climatici ai zonei și respectând criteriile Saint-Gobain Multi-Confort.

Pentru mai multe detalii legate de acest concurs puteți accesa site-ul oficial http://www.isover-students.com. Casa Multi-Confort Saint Gobain beneficiază de o excelentă izolare termică a învelișului (pereți, ferestre, uși), folosește aproape numai căldura degajată în interior (de către ocupanți și de către toate aparatele electrice, electronice, electrocasnice din clădire) și este dotată cu un sistem de ventilație controlată, cu recuperare de căldură. Astfel, clădirea nu are nevoie de un sistem convențional de încălzire sau ventilație, consumul anual de energie pentru încălzire fiind cu 90% sub media construcțiilor actuale. Aceasta oferă un excelent confort acustic și vizual, o calitate deosebită a aerului în interiorul clădirii, protecție împotriva incendiilor și siguranță.

Premii

  • Premiul I-1500 Euro
  • Premiul al II-lea-1000 Euro
  • Premiul al III-lea-750 Euro
  • Mentiune Kadet - 250 Euro (cea mai bună lucrare rămasă în concurs după acordarea celor trei premii, de la anii III și IV); Junior - 250 Euro (cea mai bună lucrare rămasă în concurs după acordarea primelor trei premii, de la anii I și II)

organizatorul poate decide numărul premiilor, indiferent de mențiunile din temă

Contact: Bianca Dorcioaia - Marketing and Communication Specialist & PR Coordinator for Isover Student Contest Mobil: 0730.190.588; Website: www.isover-students.com, www.isover.ro

Mai multe detalii găsiți la: http://www.isover-students.com/images/stories/Contest%202016/ISOVER%20Multi-Comfort%20House%20Students%20Contest%202016%20-Contest%20task.pdf