Știri
3 min

Noi declarații de mediu EPD pentru variantele de vată minerală produse la fabrica ISOVER din Ploiești

Saint-Gobain ISOVER a publicat pe www.environdec.com declarațiile de mediu pentru următoarele produse din vată minerală fabricate la Fabrica ISOVER din Ploiești: AKUSTO, DOMO, DOMO PLUS, FORTE, SUPER PROFI și UNIROLL PLUS.

Deoarece clădirile au un impact important asupra mediului înconjurător, preocuparea noastră pentru mediu se manifestă încă din stadiul de concepere a unui produs, adoptând o atitudine responsabilă față de schimbările climatice. La Saint-Gobain, ne-am angajat să producem materiale care îndeplinesc cel mai înalt nivel de performanță și durabilitate, analiza ciclului de viață a produselor fiind parte integrantă din procesul nostru de eco-inovație. Această analiză (en. Life-Cycle Assessment, prescurtat LCA) reprezintă cea mai cuprinzătoare modalitate de dezvoltare a unui mediu construit durabil, fiind detaliată în declarațiile de mediu pentru produse (en. Environmental Product Declaration, prescurtat EPD).
 
În acest sens, Saint-Gobain ISOVER a realizat și publicat declarații de mediu EPD pentru următoarele produse din vată minerală fabricate la Ploiești:

AKUSTO, DOMO, DOMO PLUS - link către EPD,

FORTE, SUPER PROFI
și UNIROLL PLUS - link către EPD.

Acestea sunt primele documente aferente produselor fabricate local ce vin să completeze declarațiile de mediu ale celor importate. Ne consolidăm astfel statutul de lider al pieței, deținând cel mai amplu portofoliu de produse pentru clădiri sustenabile, declarațiile de mediu pentru produse oferind cea mai cuprinzătoare imagine a performanței materialelor de construcție în ceea ce privește amprenta lor asupra mediului.

Declarațiile de mediu pentru produse sunt esenţiale pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor. Ele prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, energie şi apӑ, precum şi cantitatea de deşeuri generatӑ din momentul în care materia primă este extrasă şi până la demolarea clădirii. Aceste documente oferӑ date comparabile între produse din aceeaşi categorie, informaţiile fiind verificate de o terţӑ parte independentӑ.
 
Un element-cheie în alegerea soluțiilor pentru clădiri verzi certificate LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) sau BREEAM® (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) – cele mai răspândite certificări la nivel mondial, acestea oferă informații cantitative despre sustenabilitatea produselor și contribuie la acumularea de credite (puncte) în vederea facilitării acestor certificări.
 
Luând în considerare numărul Declarațiilor de mediu înregistrate la nivel global, Grupul Saint-Gobain deține un portofoliu impresionant de documente publicate în Sistemul International EPD®, astfel că majoritatea produselor cu declarații de mediu comercializate de Saint-Gobain sub diverse mărci – GLASS, RIGIPS®, ISOVER etc. contribuie semnificativ la acumularea de puncte pentru schemele de evaluare ale clădirilor verzi.    

Obținerea declarațiilor de mediu pentru produsele din vată minerală ISOVER, fabricate la Ploiești, reprezintă încă o confirmare a faptului că Saint-Gobain este unul dintre cei mai importanți promotori ai clădirilor verzi, dar și un partener transparent și activ pentru sectorul construcțiilor sustenabile din România. Pe lângă avantajul producției locale, care implică emisii reduse de CO2 asociate transportului, produsele fabricate la Ploiești conțin materie primă reciclată (sticla), contribuind la diminuarea consumului de resurse naturale și de energie asociate procesului de fabricație. În acest fel, reușim să reducem semnificativ impactul asupra mediului înconjurător.
 
Toate Declarațiile de mediu (EPD) sunt înregistrate în Sistemul International EPD®, cel mai amplu sistem de declarații de mediu din lume, bazat pe standardele internaționale ISO. Acestea sunt publice şi pot fi descărcate gratuit de pe www.environdec.com.