Termoizolarea fațadelor cu Sistemul THERMO ISOVER

Termoizolarea la exterior reprezintă cea mai eficientă metodă de creștere a performanței energetice a clădirilor, precum și o soluție de reducere a punților termice structurale și de protecție a peretelui. Saint-Gobain propune soluţia THERMO ISOVER, un termosistem pe bază de vată minerală bazaltică.

Citește mai mult
Citește mai puțin

Știai că energia consumată pentru încălzire depinde, printre altele, de pierderile de căldură ale elementelor constructive care separă spațiul locuit de mediul exterior? Aceste pierderi de căldură pot fi reduse prin izolarea la exterior cu THERMO ISOVER, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS) pe bază de vată minerală, destinat izolării termice și fonice a pereților exteriori, fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru scăderea consumului de energie.

Adăugând 10 cm de vată minerală bazaltică cu ʎD = 0.036 W/(mk) - precum ISOVER PROFI FASSADE se poate obține o izolare fonică ridicată, de Rw = 59 dB.

Studii realizate de Fraunhofer Institute din Germania arată că un sistem ETICS realizat cu vată minerală bazaltică aplicat pe o clădire veche poate permite umidității din perete să revină la condiții normale în maxim 6 luni.

Sistemul THERMO ISOVER beneficiază de o Evaluare Tehnică Europeană (ETA).

Evaluare Tehnică Europeană (ETA)

AVANTAJE PRINCIPALE

 picto izolareFoarte bune proprietăţi termoizolante, datorită conductivităţii termice (λ) reduse.

permeabilitatePermeabilitate ridicată la trecerea vaporilor de apă - garantează o uscare excelentă a mortarului adeziv și împiedică acumularea vaporilor de apă în interiorul clădirii.

acusticFoarte bune proprietăţi de absorbţie a sunetului - îmbunătăţește izolarea fonică a peretelui faţă de zgomotul din mediul exterior.

Nu arde - material incombustibil (Clasa de reacție la foc A1).

Risc mai redus de apariţie a crăpăturilor și fisurilor în stratul de tencuială decorativă - aceasta nu este solicitată mecanic de variaţiile de dimensiuni ale plăcilor termoizolante, care au o foarte bună stabilitate în timp.

Contribuie la reducerea emisiilor de CO2 protejând astfel mediul înconjurător.

Contribuie la reducerea cheltuielilor cu încălzirea și la creșterea eficienţei energetice a clădirii.

DETALII

Pași de aplicare a sistemului THERMO ISOVER

Condiții de aplicare:

Lucrările vor fi executate la o temperatură a aerului și a suportului de la +5°C până la +30°C. Se va asigura protecţia suprafeţelor împotriva ploii și razelor solare pe tot parcursul procesului de aplicare și maturare a materialelor. Se recomandă ca sistemul de izolaţie termică să fie realizat astfel încât materialele aplicate să nu fie expuse îngheţului sau ploii timp de 24 de ore după aplicare.

Grosimea minimă a stratului de vată minerală bazaltică, recomandată pentru atingerea performanțelor NZEB este de 150 mm.

Sistemul este certificat conform SR EN 13500.

Pasul 1 - pregătește peretele

Verifică suprafața peretelui și înlătură zonele cu deteriorări prin lovirea cu un ciocan pentru a identifica și înlătura acele zone în care tencuiala se desprinde.

Pasul 1_termoizolare ETICS

După ce ai înlăturat tencuiala veche, aplică un strat nou de tencuială, utilizând grundul universal de profunzime weber GR100 (pentru a asigura aderența corespunzătoare și pentru a regla absorbția de apă a suportului) și mortarul de tencuire pe bază de ciment weber BC15.

Înainte de a monta termosistemul, nu uita să cureți suprafața peretelui de praf și alte impurități (prin periere sau prin pulverizarea de apă sub presiune), indiferent dacă acesta a fost sau nu recent tencuit.

Verifică, apoi, planeitatea suprafeței peretelui cu un dreptar și un poloboc, iar în cazul unor abateri de planeitate mai mici de 1 cm, aplică un strat mai gros de mortar adeziv pe plăcile de vată minerală.

Pasul 2 - montează profilul de bază

Prinde profilul de bază de fațadă cu ajutorul șuruburilor cu dibluri încastrate în stratul de rezistență, urmând o linie perfect orizontală situată la o distanță de 0,5 - 0,6 m față de nivelul solului (terenul adiacent.

Sfat: Respectă întotdeauna distanța între punctele de fixare ale diblurilor recomandată de producătorul profilelor.

Dacă marginile exterioare ale bucăților de profil nu sunt perfect aliniate, montează câteva pene între profilul metalic și perete și lasă o distanță de 3 mm între două profile adiacente pentru compensarea dilatărilor.

Pasul 2_termoizolare ETICS

La colțurile fațadei, taie profilele la 45o, croind un tronson dintr-o singură bucată. În cazul în care suprafața sistemului ETICS depășește suprafața soclului fațadei spre exterior, profilul de bază trebuie prevăzut cu margine de picurare pe toată lungimea zonei pe care este montat.

Pasul 3 - aplică mortarul - adeziv

După ce ai pregătit adezivul ISOVER PROFI FASSADE FIX conform recomandărilor producătorului, aplică mai întâi un strat subțire de mortar adeziv pe toată suprafața plăcii pentru creșterea aderenței. Mortarul adeziv se va aplica fie perimetral, fie în strat continuu, în cazul unor suprafețe plane, fără denivelări, folosind o gletieră cu dinți de 20 mm.

Pasul 4 - Montează plăcile de vată minerală

Începe montajul plăcilor de vată minerală de la profilul de bază, continuând în sus, pe peretele clădirii. În cazul plăcilor din două straturi suprapuse, îmbinările vor fi decalate vertical. După fixarea plăcilor de vată minerală pe fațadă, ajustează poziționarea acestora prin lovire ușoară, imediat după lipire. Nu uita să verifici verticalitatea și planeitatea suprafeței cu ajutorul unui dreptar pe tot parcursul procesului de montare a plăcilor și evită spațiile goale între plăci.

La colțurile fațadei, plăcile de vată minerală trebui montate în sistem întrețesut.

La colțurile deschiderilor (uși, ferestre etc.) se vor monta plăci de vată minerală decupate în formă de L, în așa fel încât placa să nu fie în niciun punct mai îngustă de 200 mm.

Pasul 4_termoizolare ETICS

Dacă între două plăci adiacente rămâne un spațiu mai mare de 10 mm, acesta se va umple cu o bandă de vată minerală. Spațiile mai înguste se vor umple cu spumă poliuretanică cu grad redus de expandare. Diferențele de nivel de pe peretele fațadei se reglează folosind plăci de grosimi diferite.

Pasul 5 - montează diblurile cu rozete

Diblurile cu rozetă se montează după întărirea mortarului adeziv, la circa 24 de ore după lipirea plăcilor de vată minerală. În zonele de colț îți recomandăm folosirea unor dibluri cu diametrul rozetei de minimum 60 mm. Adâncimea găurii de ancorare în materialul de rezistență al peretelui suport va fi ≥ 45 mm. La această valoare adaugă grosimea tencuielii existente pe peretele suport (în cazul renovării unei fațade existente) și grosimea plăcilor de vată minerală, rezultând în acest fel lungimea tijei diblului. 

Dacă nu știi cum trebuie dispuse diblurile, iată schemele recomandate mai jos:

Schema montaj dibluri
Numărul de dibluri m2 este influențat de condițiile climatice ale zonei.
Numărul minim de dibluri pentru ancorarea termoizolației în câmp curent este de 6 buc/m2 până la înălțimea de 50 m.
​​​

Important: În cazul pereților din beton, cărămidă plină sau cu goluri, diblul se va introduce prin batere, iar în cazul pereților de beton celular, prin înșurubare.

Pasul 6 - aplică stratul de masă de șpaclu

După ce ai pregătit adezivul ISOVER PROFI FASSADE FIX conform indicațiilor producătorului, armează colțurile deschiderilor de pe fațadă (uși, ferestre etc.) cu benzi de plasă de armare de circa 300x300 mm, la un unghi de 45o cu orizontala, și colțurile verticale ale peretelui cu profile speciale cu plasă de armare. Aplică, apoi, un strat de masă de șpaclu pe ambele fețe ale colțului, pe o lățime de 100 - 150 mm, după care poți trece la încorporarea profilului.

Pasul 6_termoizolare ETICS

În zonele de contact cu elementele de tâmplărie folosește profile speciale cu plasă de armare și bandă de protecție. Începe montajul prin lipirea profilului cu partea autoadezivă pe rama ușii sau a ferestrei. Suprapune plasa de armare peste cea a profilului pentru colțuri verticale, apoi acoperă cu mortar. La final, îndepărtează banda de protecție.

Sfat: Aplică masa de șpaclu doar dacă temperatura exterioară este între 5 și 30 oC și nu există risc de îngheț în următoarele 48 de ore.

Poți trece acum la aplicarea celui de-al doilea strat de masă de șpaclu. Suprapune două bucăți de plasă de armare adiacente pe aproximativ 100 mm, fără ca stratul rezultat să aibă abateri de planeitate. Întinde apoi cel de-al doilea strat de masă de șpaclu astfel încât grosimea totală a stratului de mortar armat să fie de 3-5 mm.

Sfat: Asigură-te că plasa se află în treimea superioară a grosimii stratului armat de masă de șpaclu pentru o mai bună rezistență mecanică.

Te-ai descurcat de minune până aici! Tot ce trebuie să faci acum este să aștepți uscarea completă a masei de șpaclu (3 - 5 zile) pentru continuarea lucrării.

Pasul 7 - Aplică tencuiala decorativă

Înainte de tencuiala decorativă, aplică grundul de amorsaj ISOVER PROFI FASSADE PRIME, de preferat aceeași culoare cu cea a tencuielii. Așteaptă 24 de ore de la amorsarea peretelui și apoi poți trece la aplicarea tencuielii decorative ISOVER PROFI FASSADE DECOR.

Sfat: Aplică tencuiala decorativă doar dacă temperatura exterioară este între 5 și 30 oC și nu există risc de îngheț în următoarele 48 de ore.

Sfat: Asigură-te că întreaga cantitate de tencuială decorativă folosită face parte din același lot de fabricație, pentru a avea o culoare rezultată cât mai uniformă. Aplicarea tencuielii se va face cât mai repede posibil pe întreaga fațadă, în straturi umede succesive (metoda "umed pe umed").

Gata! Ai terminat! De acum, te poți bucura de confortul casei tale căci, combinând vata minerală, tencuiala decorativă și adezivii Saint-Gobain ISOVER special create pentru sistemul ETICS, obții o izolare termică și fonică superioară a pereților exteriori.

DOCUMENTE DESCARCABILE

Selectează tot
Fișă de sistem
2 datasheets related with the system
2 datasheets related with the system
Fișă sistem ETICS EN - THERMO ISOVER
Fișă sistem ETICS RO - THERMO ISOVER
Detaliu CAD/BIM
4 datasheets related with the system
4 datasheets related with the system
Perete exterior din beton - sistem ETICS
Perete exterior din beton - sistem ETICS.dwg
Perete exterior din cărămidă sau BCA - sistem ETICS
Perete exterior din cărămidă sau BCA - sistem ETICS.dwg
Broșură

Termoizolarea fațadei în sistem ETICS